29. lokakuuta 2015

"Ei hengitä, ei elä" - "No breath, no live"

Hengittäminen on automaatio. Sinun ei tarvitse ajatella hengittäväsi (paitsi ehkä pilates-tunnilla), mutta silti keuhkosi täyttyvät ja tyhjentyvät säännöllisen epäsäännöllisesti. 

Hengittämistä voi ajatella myös toiselta kantilta. Hengitys voi tuntua raskaalta treenien lisäksi myös stressin seurauksena. Stressaako työ, koulu tai ihmissuhteet? Onko rinnassasi puristava tunne, joka ei lähde pois, vaikka yrität iltaisin rentoutua ja tyhjentää päätä?


"Onko se joku, niin kuin, vanha, viisas kiinalainen sanonta?"

Valuvatko päiväsi hukkaan liian nopeasti ja päivän päätteeksi on tunne, ettet ole tehnyt mitään? Tarvitseeko arkesi elvytystä? Silloin tällöin herää siihen tunteeseen, kun ymmärtää että hommat eivät voi jatkua niin kuin ne nyt ovat. Kroppa ja mieli tarvitsevat elvytystä, happea - lomaa. 

Kokeile tätä!
1. Ota kynä ja paperia.
2. Istu hetki paikallasi ja tunnustele ajatuksiasi.
3. Kun saat jostain häiritsevästi ajatuksesta startin, ala kirjoittaa. Älä jarruta tai sensuroi, vaan kirjoita juuri niin sekavasti kuin haluat. 
4. Älä myöskään lue kirjoittamaasi tekstiä heti. Tiedät kyllä mitä kirjoitit. Jos olet onnistunut tyhjentämään ajatuksesti paperille, olosi on huomattavasti kevyempi.
5. !Erittäin tärkeä kohta! Älä jää ikävään tunteeseen vellomaan vaan aloita muutos heti! Avaa peli hymyilemällä itsellesi, tunnustele sitä. Soita kaverille, lähde kävelylle. Kirjoita lista tekemättömistä töistä ja aloita tärkeimmästä. 


"Ei. Ei vanha sanonta. Ei vanha kiinalainen sanonta. Vain maalaisjärkeä."


"Ei hengitä, ei elä". Fakta sinänsä. Jos et anna happea arkeesi, ei elämä kokonaisuudessaan voi toimia. Mitä SINÄ haluaisit tehdä tänään, huomenna, ensiviikolla tai ensivuonna?
TEE SE. Jos et tee, se on oma valintasi. Jos et yritä tehdä, sekin on oma valintasi. Suosittelen kuitenkin yrittämään tekemistä NYT HETI. Ennen kun tarvitsee elvyttää. 

Niin, kai se mitä yritin sanoa, että tee jotain hauskaa, josta oikeasti nautit (=happi). Jos olet nuori, älä jaa 'mummoilemaan' kotiin (niin kuin minä viikonloppuiltaisin). Jos olet jo mummo, älä käyttäydy kuin vanha mummo, vaan ole oman elämäsi super-mummo ja nauti joka hetkestä!

Happea mun arkeen:

- metsälenkki sunnuntaiaamuna 
- kaverin kanssa kahvittelua
- Cheekin uusin levy olikin yllättävän hyvä! Siis tosi hyvä!
- ihana aikuisten värityskirja saa ajatukset muualle!

#happea #elvytystä #musiikkia #ompasvakavaa

ps. Kun kirjoitin tätä, tuntui etten oikein saanut sanottua sitä mitä halusin. Välissä olevat lainaukset osuivat kuitenkin juuri eikä melkein nappiin minulle. Kun luin kyseistä kirjaa, huomasin palaavani näihin lainauksiin melko useasti. Tulkitse siis lainaukset omalta kantiltasi ja jos kirjoitustehtävä ei nappaa, puhu vaikka ääneen!
Kun ajattelin jo julkaista tämän, silmiini osui samasta aiheesta kirjoitettu teksti ja voi, niin osuvasti kirjoitettu! Lue lisää Ida Parviaisen versiona: Me suoritamme elämäämme, emme elä sitä.


Lainaukset: Tony Parsons, Onnen kiertotie, Like 2001











In English:


Breathing is an automatic action that your body does without extra effort. You don't need to think about breathing (except maybe during pilates class) but your lungs are still working. 

You can think about breathing on another point of view also. If there is not enough oxygen in your daily life, it’s hard to breath. Are you stressing about work, school or relationships? Do you have the feeling that your chest is pressing and you can’t get rid of it?


“Is it some kind of, like, also, wise Chinese saying?”

Does your life need CPR? Sometimes you wake up with a feeling when you realize that something can’t continue like it is now. Body and mind are crying for CPR – oxygen for life.

Try this:
1. Take pen and paper.
2. Sit down for a while and feel your thoughts.
3. When you catch an irritating thought, start writing. Don’t push brake or expurgate, write as messy as you want.
4. After you are ready, don’t read the text right away. Let it be. You know what you wrote. If you have managed to empty your head you should feel remarkably lighter.
5. !Important!: Don’t stay inside the bad feeling, start to change it right away. Call to your friend, go for a walk. Start to smile. Write a list of undone stuffs and start from the most important. 


“No. No old saying. No old wise saying. Only common sense.”

“No breath, no live”. Fact itself with many meanings. If you don’t give oxygen to your ordinary days, life in whole can’t work. What would YOU like to do today, tomorrow, next week or next year? DO IT. If you don’t, it’s your own choice. If you don’t try to do, that’s your own choice also. However, I recommend try doing RIGHT NOW. Before you need CPR.

What I think I'm trying to say is that do something fun that you really enjoy doing (=oxygen). If you are young, don't act on 'granny mode' (like me on weekends). If you are granny already, don't act like granny, be a super granny and enjoy every moment you have!

Oxygen to my days:
- nice sunday walks in the forest
- coffee chats with friends
- music 
- mindfullness colouring book !

#oxygen #CPR #music #whysoserious

Quotes: Tony Parsons, One For My Baby, 2001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti