22. kesäkuuta 2015

Juhannusjuhlintaa - Midsummer celebration

English version mixed together with Finnish one.

Lähdin Juhannuksen viettoon Lappeenrantaan, Pontukselle. Sieltä, löytyy meidän vapaa-ajan asunto, jota itse tosin kutsun mökiksi. Meidän mökki on siis aivan tavallinen asuintalo, Iskän vanha lapsuudenkoti, joka nykyään toimittaa mökin virkaa.

In Finland the Midsummer Day party is quite a big event. Then the sun is not going down at all - the nightless night. It's also a long weekend for those who are working normally from Monday to Friday, because Friday is official holiday. The shops are allowed to be open until 12am or something and most of them are closed on Saturday and Sunday also.  
    So I went to enjoy this long weekend to our summerhouse, which is actually a normal house and my Dad's home from childhood.


Pitihän sitä viralliset Juhannuskoivut olla - ja kokko! (Iskän mielestä ainakin)
Official finnish Midsummers birch - and the fire.

Heti torstaina saavuttuamme perille, minulla oli tarve treenata. Lähdinpä sitten hemmetin kylmään ja sateiseen kesäsäähän juoksemaan. Halusin etsiä tieni vanhalle pururadalle, jossa kävimme lapsena hiihtämässä.
     Löysin kuin löysinkin tutulle purtsille ja sieltä löytyivät myös hyvinkin tutut mäet, Lihallapullamäki ja Mäki-Kauhunen. Lihapullamäki on todella jyrkkä, mutta melko lyhyt mäenpätkä, jonka ihan viimeinen nousu-osuus muistuttaa pyöreydellään lihapullaa. Sukset lipsuivat aina vähintään viimeiset metrit, vaikka voitelu olikin kunnossa ja aura-asento suurin mahdollinen. Lenkilläkin syke oli melko lailla tapissa, kun mäen päälle pääsin.
     Mäki-Kauhunen on puolestaan mukavan loiva alamäki, joka lapsen lemppari hiihtolenkillä. Nimensä Mäki-Kauhunen saa kuitenkin erittäin jyrkästä mutkasta, jota ennen vauhti oli kiihtynyt aivan järjettömän kovaksi. Mutkaan tultaessa ei ollut tehtävissä muuta, kun pitää takapuoli alhaalla ja toivoa ettei kaadu. Latua mutkakohdassa ei koskaan ollut.
     Juoksin metsässä erittäin leveä virne naamallani muistellessani lapsuuden hiihtolenkkejä. Kylmä ilma ja vesisade eivät paljoa haitanneet, vaikka mietin kyllä kuinka hölmöltä mahdoin näyttää. Lapsen mielikuvituksella ei taida olla rajoja.

As soon as we arrived on Thursday, I wanted to go training, so I left running to this really cold and rainy weather. I wanted to find this running path where we used to cross country skied when I was small.
     I found this lovely path in the forest and enjoyed with its familiar up and down hills. I was actually running with this ridiculous grin on my face when I was remembering all the trips we made there when i was small kid. There is no limit with kids imagination.
_______

Perjantaiaamuna heräsin pirteästi kellonsoittoon. Olen huomannut, että minun on laitettava kello soimaan melko aikaisin aamulla. Joskus on ihana nukkua niin pitkään kuin saa, mutta jos olisin nukkunut pitkiä yöunia koko Juhannuksen, sunnuntaina ei olisi ollut minkäänlaista mahdollisuutta nukahtaa. Saati sitten maanantaiaamuna treenata pirteänä. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa syy aikaiseen herätykseen, lähdimme nimittäin käymään Äidin kanssa kaupoilla. Jotain pientä uutta tarttui mukaankin.

On Friday morning I woke up bright with my alarm. I've noticed that I have to out alarm quite early in the mornings. Sometimes it is really nice to sleep as long as you can but if I would have done it this weekend, I probably could not sleep on Sunday evening. This was not the only reason to wake up early; we were going to do some small shopping with Mom. I even found something!
_______

Perjantainakin treenasin, mutta! Leivoin myös kakun! En ole mikään leipuri, mutta ajattelin, ettei tätä voi mokata. Ei uunia, ei kananmunia tai liivatetta, ainekset sekaisin ja jääkaappiin - Nutella Cheesecake! Resepti tulossa tänne huomenissa.

I trained something on Friday also but the most of all, I baked a cake! I'm not a baker, but for this one you didn't need any oven, eggs or gelatin, just mix the ingredients and then put into the fridge - it's Nutella Cheesecake. Recipe coming here tomorrow!


Nutella cheesecake !
Lauantaiaamuna söin aamupalaksi maustamatonta jogurtti banskulla, mustikoilla ja mansikoilla. Sen jälkeen iiiiiison kulhollisen jäätelöä, vain koska voin.

On Saturday morning I ate some yoghurt with banana, blueberries and strawberries. After that I ate a biiiiiiig bowl of ice cream, only because I can. 



Sitten Juhannukseen kuului myös aamu-pilatesta ja vähän joogaa Äidin kanssa. Taas muistui mieleen miten kivoja lajeja molemmat ovat! Löysin alekoodin Yoogaia.fi -sivulle ja sain kaksi viikkoa ilmaista kokeiluaikaa. Ei muuta kun jaettu wifi kännykästä iPadille ja pilatekset pyörimään. Lämpimässä auringonpaisteessa oli mahtava jumppailla!

For my long weekend included also some morning pilates and a bit yoga with Mom. I remembered again how cool these sports are! I got some free trial for online yoga so wifi from phone and pilates rolling from iPad. It was so nice to train in the sunshine.


Treenailin vähän uusia mooveja, niin hauskaa!
 Tried to learn some new moves. So much fun! 

Eikös se muuten mene niin, että auringossa ei ole hyttysiä? No ei taida mennä enää... Auringossakin oli niin törkeesti hyttysiä! Nykyajan hyttyset taitaa olla jotain mutanttihyttysiä. Nyt kutittaa joka paikkaa ja punaisia patteja löytyy jalkapöytää myöten. Toinen mitkä ovat megaällöttäviä, on punkit. Varsinkin meidän ihana karvakasa oikein pyörii heinikossa, niin eihän siinä muuta lopputulosta ole kuin muutama punkki. Kiva rapsutella koiraa ja sitten: "Aaaaa, hyiyäk, PUNKKIIII!"

Isn’t it so that there are no mosquitoes in the sun? Well not anymore… There were so many mosquitoes also in the sun! Now I have there red, itching, spots everywhere. Annoying...


Pihan iso pihlaja ei ole enää niin iso. Mun mielestä siihen vois rakentaa tikapuut ja tuolin!
We had this huge tree in our yard. I suggested to built ladders and a chair there on the top!
Suomen suurin järvi - Saimaa
The biggest lake in Finland - Saimaa
Sunnuntaiaamuna käytiin Äidin kanssa vielä torilla, kun Iskä jäi (taas) pihatöihin. Olin jo päättänyt, että nyt saan syödä Atomin, sen aidon ja alkuperäisen. Kesämäen lihapiirakka, juomaksi vettä. Täydellistä.

On Sunday morning we went to stop by the local market with Mom. I had already decided that I can eat this super meat pie which is originally from Lappeenranta. This meat pie and water - perfection.


Mun lihapiirakan täytteenä on aina keittokinkkua ja voita. Sitä se on ollut muksusta asti.
I prefer ham and butter in my meat pie. It has been the same since I was kid.



Ennen kotimatkalle lähtöä kerättiin vähän raparperia mukaan. Mutta mitäs siitä voisi tehdä?
     Aloitin kotimatkani takapenkiltä, mutta ajoin loppumatkan pienen kahvipysähdyksen jälkeen kummieni luona. Näin jälkikäteen luulen, että jatkossa on parempi pysytellä takapenkillä jotta vanhemmat pysyvät rauhallisina (ajan kuulemma liian kovaa). 

Before heading home, I had to collect some rhubarb. But what to make from it?
     I started the trip home from the backseat but drove after our pit stop at my godparents' house. Afterwards I think it's safer for me to stay backseat, parents stay calm (they think I'm driving too fast).
_______

Toivottavasti siellä oli myös mukavat pyhäpäivät. Lomalaiset, nauttikaa lomasta, työläiset tsemppiä, kyllä se loma sieltä vielä tulee! 
#Juhannus #kesäjahyttyset

Hope you had nice weekend and have a great new one!
#summerandmosquitoes


/Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti